Over "Hoe stress werkt"

Leveren van informatie over stress via de website, lezingen, advies, en informatieve producten

Het idee voor "Hoe stress werkt" is ontstaan naar aanleiding van de vele vragen die we krijgen over wat stress precies is, wat het doet met je lichaam, en wat je eraan kunt doen. Voor veel mensen is dit niet duidelijk, ondanks het feit dat stress veel in het nieuws is. « Hoe stress werkt » is er dan ook op gericht om kennis over stress beschikbaar te maken aan het brede publiek. Daarbij baseren we ons op de biologie van stress, en passen dit toe in de praktijk om stress te verminderen of te voorkomen.

"Hoe stress werkt" verbindt biologie met psychiatrie en heeft daardoor aandacht voor reacties van het lichaam tijdens stress, gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door stress, en patiënten.

Het belang van wetenschappelijke studies naar stress

Biologische kennis aan de basis van oplossingen om stress te verminderen of te voorkomen

Biologische studies hebben aan het licht gebracht wat stress precies is. Ook hebben zij aangetoond waarom dieren en mensen stress krijgen. De stressreacties in het lichaam zijn bij gewervelde dieren (inclusief de mens) in sterke mate vergelijkbaar, zodat kennis uit dierenstudies gebruikt kan worden om stress te verminderen bij mensen. Helaas wordt de biologie van stress nog te weinig betrokken bij methoden om stress te reduceren. En dat is jammer, omdat heel veel mensen onder stress gebukt gaan. Onze methoden nemen daarom de biologie van stress als uitgangspunt voor stressvermindering. We passen deze methoden speciaal toe om stress op het werk een halt toe te roepen. Ze zijn echter ook van toepassing op stress in andere omstandigheden, zoals in het privéleven.

Erwin van den Burg, Bioloog


Stressdeskundige


Erwin van den Burg heeft biologie gestudeerd aan de Universiteit van Wageningen en is gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn specialisatie is stressbiologie.

Na zijn promotie heeft hij onderzoek gedaan in Frankrijk en Duitsland naar stress en angst, en is momenteel werkzaam bij de Universiteit van Lausanne in Zwitserland.

Daarnaast heeft Erwin van den Burg ervaring met verbetermanagement en heeft hij onderzocht hoe onderzoek bij een onderzoeksschool van de Radboud Universiteit Nijmegen beter georganiseerd en gecoordineerd kan worden.

Tenslotte probeert Erwin van den Burg resultaten van wetenschappelijk onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hij is één van de oprichters van de Stichting Biosfeer.

Inés Gomez Campos, Psychiater


Stressdeskundige


Inés Gomez Campos heeft medicijnen gestudeerd aan de Universiteit van Malaga en is daarna opgeleid tot huisarts aan de Universiteit van Huelva in Spanje. Zij heeft zich verder gespecialiseerd in de psychiatrie in Lausanne, Zwitserland.

Inés Gomez Campos heeft tegenwoordig haar eigen praktijk in Lausanne, waar zij onder andere patiënten ontvangt die stressproblemen hebben.