Stress verminderen op maat, voor iedereen


Uw missie: Stress verminderen en voorkomen, en daardoor je gezondheid beschermen, door te begrijpen waarom je stress hebt en het aanleren van stress management technieken.

Stress is anders voor iedereen. Misschien ben je gestrest door een te hoge werkdruk, of misschien door spanningen in uw relatie. Of er zijn situaties waardoor je gestrest raakt, maar je collega of partner niet. Of andersom.

Met stressmanagement is het hetzelfde: een techniek die voor de één goed is om stress te verminderen, kan zonder effect zijn voor de ander. Yoga of ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen, maar als iemand gedwongen wordt om deze technieken toe te passen, dan verergeren ze de stress juist.

Er zijn letterlijk tientallen methoden beschreven waarmee je stress kunt verminderen. Hoe vind je nu de techniek die het beste bij je past en die je helpt om van je stress af te komen?


stress op het werk

Belangrijker dat het vinden van je passende methode om stress te verminderen is om de oorzaken van stress in kaart te brengen. Als je deze kent, kun je gericht aan de slag om de stress bij de bron aan te pakken. Als je erin slaagt om de oorzaken van stress weg te nemen, dan zal ook de stress verdwijnen.

Natuurlijk kun je evengoed ontspanningstechnieken toe blijven passen als je je daar prettig bij voelt. Ze kunnen zelfs heel nuttig zijn om wat rust in je hoofd te creëren. Daardoor kun je jezelf beter afvragen waar je stress vandaan komt. Stel jezelf daarbij de juiste vragen, zoals

    • wanneer heb ik stress?
    • waar heb ik stress?
    • bij wie heb ik stress?
    • hoe vaak heb ik stress?
    • ligt de oorzaak bij mezelf of bij een ander?

Je kunt zou een dagboek bij kunnen houden, waardoor je een beter beeld krijgt van je stress over een langere periode.

Soms kan het moeilijk zijn om jezelf de goede vragen te stellen. Als dat zo is, is het raadzaam om contact op te nemen met iemand die je daarbij kan helpen. Dit kan een vriend of vriendin zijn bijvoorbeeld, maar ook een professional. Psychologen en psychiaters helpen je om na te denken over de oorzaken van stress.

Ook kun je met ons contact opnemen, zodat we samen kunnen kijken hoe je je stress kunt verminderen, en je missie kunt volbrengen. Psychiater Ines Gomez is één van de oprichters van hoestresswerkt.nl, en in haar praktijk helpt ze veel mensen met stress-gerelateerde problemen. Zij kan je helpen met advies en coaching om je stress te verminderen. Zij helpt je met het stellen va de juiste vragen om te begrijpen wat bij jou stress veroorzaakt. Daarna kun je samen met haar bepalen wat je kunt doen om stress te verminderen, of beter met stress om te gaan. Als arts is ze gebonden aan het beroepsgeheim. Het contact tussen jou en haar is dus vertrouwelijk.