Stress voorkomen door beter met je tijd om te gaan

Stress kan ontstaan als gevolg van tijdgebrek. Er is te veel te doen in weinig tijd. Veel mensen zoeken dan ook naar methoden om effciënter te werken. Er zijn veel goede boeken geschreven over tijdmanagement en hoe je meer kunt doen in dezelfde tijd. We willen dit niet allemaal gaan herhalen. We geven hier vooral tips om je werk zodanig te organiseren dat je je dag optimaal in kunt delen. Het doel is om controle over je agenda te krijgen, waardoor je stress kunt verminderen.

voorkomen van stress door beter tijdmanagement

Werken vanuit huis of flexplek

Hoeveel tijd gaat er niet verloren in de file, 's ochtends op weg van huis naar werk en 's avonds weer terug? Zelf heb ik een aantal jaar tussen Ede en Nijmegen heen en weer gereden. Een afstand van nog geen 50 km, maar ik was er twee keer anderhalf uur mee kwijt. Openbaar vervoer was niet sneller. Die drie uur kan natuurlijk beter besteed worden. Dankzij internet en moderne telefonie is het tegenwoordig heel goed mogelijk om vanuit huis te werken, of een andere kantoorruimte die makkelijker te bereizen is. Zelf heb ik met mijn leidinggevende af kunnen spreken dat ik bepaalde werkzaamheden thuis kon doen. Goede afspraken met de werkgever zijn belangrijk. Je bent tenslotte minder vaak op kantoor aanwezig en de werkgever heeft het recht om te weten hoe en waar je je werk gaat doen. Je hebt zelfdiscipline nodig om je werk op tijd en van goede kwaliteit af te leveren.


Controle over eigen agenda

Veel managementboeken spreken over prioriteiten stellen. Doe belangrijke en dringende zaken eerst en onbelangrijke, niet dringende werkzaamheden het laatst.

Dit principe is belangrijk om controle over je eigen agenda te houden. Houdt overzicht over je werk, leer prioriteiten te stellen, nee te zeggen en maak niet teveel afspraken per dag. Voor email geldt hetzelfde. Email betreft een prioriteit van degene die de email verstuurde, en niet die van jezelf. Bekijk dus altijd of, en zo ja wanneer, je aan het verzoek van een ander kan voldoen. Controleer email maximaal twee keer per dag op vaste tijdstippen en maak je geen zorgen over de vraag of je meteen moet antwoorden. Efficiënt tijdmanagement houdt immers in, dat je dit zelf kunt bepalen. Als je vindt dat de email prioriteit geniet en dringend is, dan reageer je snel, en anders niet.